Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie wypada odmawiać sobie chwili radości i bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic łatwiejszego aniżeli zrobienie sobie dorodnego deseru, jaki będzie nie jedynie niskokaloryczny, ale też kapitalnie wpłynie na stworzony przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najłatwiej robić je latem i wiosną, kiedy tak właściwie dostęp do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Kolosalną popularnością cieszą się zdrowe desery mrożone, jakie będą akcesoryjnym orzeźwieniem w upalne dni.
Kulki lodowe minimelts
Przepysznym, słodkim i dobrym również dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany trzeba zmiksować z trafną porcją porządnej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z akcesoryjną porcją malin lub jakimś interesującym sosem owocowym. To wspaniała alternatywa dla prawdziwych łasuchów, należy jedynie nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym i świeżym pomysłem, a przy tym prawdziwą bombą witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego typu owoców lub z mieszanki. Akcesoryjnym walorem jest także to, że na sorbet nie wypada długo czekać, nie musi być w całości zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie przyzwoiciej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za autentycznymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego bądź lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni powinni zadowolić się zmrożonymi owocami, które są wyśmienitą przekąską w trakcie upalnych dni. Bajecznie smakują mrożone maliny czy borówki, które bardzo łatwo pogryźć. Mrożone desery można robić także z resztek zdrowych koktajli, wystarczy jedynie je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu