Chcesz wiedzieć, w jaki sposób zrobić prawdziwą włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zapoznanie się z szefami kuchni z perfekcyjnych pizzerii w Rzymie. Jeśli jednakże nie zamierzasz być w Rzymie, najbliższą perfekcyjną opcją jest zapoznanie się z tym tekstem. Najistotniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś znacznie więcej, aniżeli tylko jej podstawą -jest tym, co zapewnia pizzy jej strukturę, łączy smaki i – jeżeli dobrze zrobione – może sprawić, że poczujesz się jakbyś w istocie dotarł do Włoch.
restauracje Kraków
Jednak po pierwsze: trochę o pizzy we Włoszech …
Schematyczna pizza margherita pochodzi z Neapolu. Mimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim pożywieniem znanym za granicą, pizza i Włochy nie zawsze były bliskoznacznikiem. Na początku użytkowano zasadę – im prostsza pizza, tym lepiej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano lub też bazylii, do tego trochę czosnku, soli oraz oliwy z oliwek.
Bezsprzecznie, włoskie jedzenie jest niezmiernie regionalne, także jeżeli chodzi o pizze. Jedna zasada jednak jest wszędzie taka sama: każda prawdziwa włoska pizzeria powinna być zawsze preparowana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie ma się nawet legalnie nazywać się pizzerią!
Czym znamionuje się włoska pizza?
Podobnie jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest perfekcyjna i najbardziej autentyczna – gdy jest świeża, obejmuje lokalne składniki.
Co jest potrzebne oprócz pieca, aby zrobić włoską pizzę?
• 600 ml ciepłej wody,
• 1 kg mąki,
• 2,5 – 3 łyżki (25 gramów) świeżych drożdży lub 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
• 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
• 1,5 łyżeczki soli,
• 2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.
Później pora na ukochane dodatki, chociaż wolno trzymać się także wyżej wymienionej klasyki. Najporządniej również gotową pizzę podać typowo po włosku – czyli ozdobić kilkoma liśćmi bazylii i absolutnie nie dawać do tego żadnego sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, wysokiej jakości.